Uzuncaburç (Diocaesarea) antik kentinde sürdürülen arkeolojik kazılarda çok sayıda ‘korunması gerekli taşınır kültür varlığı’ ele geçmektedir. Bunların binlerce yıldır toprak altında kalmaları sebebiyle yoğun bir tahribat ve bozulma tehlikesi altında olmaları, uygun yöntemlerle korunmalarını gerekli kılmaktadır. Kazı çalışmalarında ele geçen bu kültür varlıklarının korunması ve onarımında bilimsel yöntemler kullanılması gereklidir. Bu amaçla, bir restorasyon ve konservasyon laboratuvarı kurulmuştur.
Çalışmalar kapsamında malzemelerin belgelemeleri yapılmakta, esere uygun bir temizlik yöntemi belirlenmekte ve mekanik olarak mikroskop altında temizlenmektedir. Koruyucu tabakası uygulanana eserlerin restorasyon sonrası belgeleme çalışmaları yapılmaktadır.
Restorasyon ve konservasyon laboratuvarında temel işlemlerin yapılabileceği bütün ekipman bulunmaktadır. Bunlar arasında metal eserlerin mekanik olarak temizlenmesinde kullanılan mikroskop; eserlere uygulanacak olan kimyasalların hazırlandığı çeker ocak; eserlerin mekanik temizliklerinin yapıldıktan sonra yüzeyde kalan toprak, kalker ve korozyon tabakalarını yüzeyden uzaklaştırmak için dişçi motoru; etrafa yayılacak olan toz parçacıklarını çekerek çevreye yayılmasını engelleyen vakum ünitesi ve eserlerin restorasyon öncesi ve sonrası belgeleme çalışmalarında kullanılan hassas terazi gibi ekipmanlar bulunmaktadır.
Eski eserlerin geçerli sayılan koruma ilkeleri doğrultusunda korunmaları ve gerektiğinde onarılmaları için gerekli ilk adım, nitelikli bir araştırma ve belgeleme çalışması ile, eserin mevcut durumunun ve ihtiyaçlarının tespit edilmesidir.
Mobirise web builder - Visit site